Werkt dat nou? Positieve affirmaties? Deze vraag krijg ik regelmatig.

Als je opzoek bent naar een quickfix om je beter te voelen, je beste leven te leven of succes te hebben, dan zou ik je adviseren om jezelf iets meer te gunnen dan het trucje van positieve affirmaties. Eerlijk? Alles wat dromen belooft dmv trucjes is per definitie een lege huls. En ja, tegelijkertijd loont het zeker de kwaliteit van je gedachten en woorden onder de loep te nemen en te trainen in positieve, dankbare, liefdevolle en ware woorden. Maar jezelf bestoken met opgeblazen positieve woorden die je ten diepste niet gelooft heeft geen zin.

Sterker nog, het is (wetenschappelijk) aangetoond dat dit juist een averechts effect heeft. Je voelt je alleen maar ellendiger omdat je jezelf voor de gek houdt. Maarrrrr, de Bijbel heeft het over je denken vernieuwen (Rom 12:2). Hoe zit dat dan?! Het gaat hier niet over positieve affirmaties spreken, maar over Gods beloften en liefde voor waar aannemen en jezelf daarmee bekend maken door het te lezen, te horen en te spreken. Maar het is het hart dat hieraan ten grondslag ligt.

“Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven” (Spreuken 4:23)

Je hart en je woorden (en gedachten) moeten in lijn komen met Gods waarheid. Je denken vernieuwen is dus geen trucje, maar jezelf actief bekend maken met Gods wil, waardoor je hart Zijn waarheid en liefde leert ontvangen. Vanuit die bron mogen je gedachten en woorden getraind worden tot opbouw van anderen en jezelf. Anders gezegd: je brein luistert vooral naar wat er in je hart leeft en niet alleen naar wat je zegt.

Wat veranderde mijn wereld toen deze waarheid me transformeerde en bevrijdde.

Geloof bouwen is een proces, dus geef niet op als je vandaag niet gelijk ‘voelt’ wat je van God aanneemt in je hart voor waar.


Tags

godfluencer podcast, psychologie, stress, burn-out, christelijke geloof, God, Heilige Geest, Jezus Christus, lifestyle, gezondheid, brein, mindset, wetenschap


Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Tessa,

  Ik kom via een CIP artikel over jou dat ik niet verder mag lezen omdat ik geen lid ben hier op je website terecht. Even scrollend door je podcasts om een indruk te krijgen van de onderwerpen zie ik deze over positieve affirmaties en ben direct benieuwd naar wat jouw ideeën daarover zijn.
  Wat verhelderend! Ik ben je enorm dankbaar dat je dit hebt besproken. Als christen en daarbuiten kom ik dit namelijk zo vaak tegen en heb ook vaak geprobeerd om er iets mee te doen, of op een opvallende plek te leggen, zodat ik het dan weer regelmatig tegenkwam. 🙂 Ondertussen merkte ik dat het meer mijn zwakheden benadrukte dan dat het iets positiefs uitwerkte. En inderdaad: met schuldgevoel als gevolg.
  Stilletjes dacht ik eigenlijk al: Ja, dat is mooi gezegd, maar als je dat van binnen niet gelooft, dan kan zo iemand, of zo'n briefje dat je dan steeds aan loopt te staren veel zeggen, maar je gelooft het zelf niet. Je brein zegt, zoals jij eigenlijk aangeeft heel cynisch: 'Geloof 't zelf!'. Ik zal het eerst moeten geloven vanuit Gods Woord en vanuit zijn Geest en daardoor overtuigd moeten raken. Het zelf moeten geloven dus en mezelf er dan aan herinneren b.v. Dan is het goed.
  Wat ik wel mooi vind aan positieve affirmaties is dat het je wel even stil kan zetten bij iets. Het confronteert je met het feit dat je ergens niet bent, waar je wél wilt zijn. En als je er dan concreet werk van gaat maken om er ook echtheid aan te verbinden, dan is het een waarheid, waaraan je wilt werken, zodat het werkelijkheid wordt: 'Het vernieuwen van je denken', zoals jij dat aanhaalt.

  Wat kun je dat toch goed en helder uitleggen. Zo verfrissend. Dankjewel. Wat ook gezegd mag worden, vind ik, is dat je een mooie heldere klank hebt in je stem als je spreekt. Je bent zeker van je zaak en spreekt dit op een vriendelijke manier uit. Geloofwaardig.

  Wat ik nu boven mijn werktafel heb hangen is trouwens niet echt een affirmatie, maar wel iets om over na te denken: 'What you think and feel will literally determine your steps". Wel een goeie toch? 🙂 Nogmaals bedankt.

  Jany de Ruiter

  1. Amen Jany,
   Wat mooi wat je schrijft. Geloof bouwen kost tijd en daarin hoeven we als christen niet te werken met een 'eigen waarheid', maar hebben we Gods Woord.
   Dank voor jou mooie reactie en ook je lieve woorden!
   liefs en zegen, Tessa

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word Partner

Help je mee om te bouwen aan wat we aan het doen zijn? We willen steeds meer weggeven, maar kunnen dat alleen samen met jou!