april 30

Waarom positieve affirmaties als trucje niet werken – podcast #31

0  comments

Werkt dat nou? Positieve affirmaties? Deze vraag krijg ik regelmatig.

Als je opzoek bent naar een quickfix om je beter te voelen, je beste leven te leven of succes te hebben, dan zou ik je adviseren om jezelf iets meer te gunnen dan het trucje van positieve affirmaties. Eerlijk? Alles wat dromen belooft dmv trucjes is per definitie een lege huls. En ja, tegelijkertijd loont het zeker de kwaliteit van je gedachten en woorden onder de loep te nemen en te trainen in positieve, dankbare, liefdevolle en ware woorden. Maar jezelf bestoken met opgeblazen positieve woorden die je ten diepste niet gelooft heeft geen zin.

Sterker nog, het is (wetenschappelijk) aangetoond dat dit juist een averechts effect heeft. Je voelt je alleen maar ellendiger omdat je jezelf voor de gek houdt. Maarrrrr, de Bijbel heeft het over je denken vernieuwen (Rom 12:2). Hoe zit dat dan?! Het gaat hier niet over positieve affirmaties spreken, maar over Gods beloften en liefde voor waar aannemen en jezelf daarmee bekend maken door het te lezen, te horen en te spreken. Maar het is het hart dat hieraan ten grondslag ligt.

“Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven” (Spreuken 4:23)

Je hart en je woorden (en gedachten) moeten in lijn komen met Gods waarheid. Je denken vernieuwen is dus geen trucje, maar jezelf actief bekend maken met Gods wil, waardoor je hart Zijn waarheid en liefde leert ontvangen. Vanuit die bron mogen je gedachten en woorden getraind worden tot opbouw van anderen en jezelf. Anders gezegd: je brein luistert vooral naar wat er in je hart leeft en niet alleen naar wat je zegt.

Wat veranderde mijn wereld toen deze waarheid me transformeerde en bevrijdde.

Geloof bouwen is een proces, dus geef niet op als je vandaag niet gelijk ‘voelt’ wat je van God aanneemt in je hart voor waar.


Tags

godfluencer podcast, psychologie, stress, burn-out, christelijke geloof, God, Heilige Geest, Jezus Christus, lifestyle, gezondheid, brein, mindset, wetenschap


Abonneer je nu op de godfluencer podcast via Spotify of Apple Podcast!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word Partner

Help je mee om te bouwen aan wat we aan het doen zijn? We willen steeds meer weggeven, maar kunnen dat alleen samen met jou!